Paszteciki idealnie pasujące do wigilijnego barszczu.
Nadziałam je farszem pieczarkowym, w wersji dla mniejszych dzieci. Można oczywiście przygotować tradycyjny farsz na Wigilię, czyli leśne grzyby z kiszoną kapustą. Salma proponuje nadziewać je również na słodko – jabłkiem lub wiśniami. Jej dzieci uwielbiają słodką wersję posypaną cukrem pudrem. Polecam i życzę smacznego, a Salmie dziękuję za przepis 🙂
Składniki na ciasto na około 48 pasztecików:
2 1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
1 szklanka mąki orkiszowej (1850)
6 dkg drożdży
2 łyżki mleka sojowego*
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 margaryna bezmleczna
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
Składniki na farsz:
1/2 kg pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju ryżowego
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 białko do posmarowania pasztecików
Wykonanie:
Przygotować farsz: cebulę pokroić w grubą kostkę i przesmażyć na oleju na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć.
Pieczarki pokroić na mniejsze części i poddusić na patelni z solą i pieprzem.
Warzywa zmielić w maszynce odciskając nadmiar płynu. Ewentualnie doprawić do smaku.
Przygotować ciasto: drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem oraz łyżeczką mąki i cukru.
Mąkę posiekać z margaryną, dodać jajko, żółtko, sól i zaczyn drożdżowy.
Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Z każdej uformować cienki placek wielkości około 20×30 centymetrów i wykrawać kwadraty o boku około 5 centymetrów.
Na środku każdego kwadratu układać łyżeczkę nadzienia, składać je w trójkąt lub prostokąt formując paszteciki i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch pasztecików posmarować lekko rozbitym białkiem, używając pędzelka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, do ładnego zrumienienia.
Podawać z barszczem i nie tylko 🙂
Smacznego 🙂
*Salma używa kwaśnej śmietany, dodając ją do ciasta przed zaczynem drożdżowym
Bardzo zachęcające, z chęcią bym spróbowała 🙂
Bardzo lubię paszteciki. PIęknie wyglądają u Ciebie. 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo ładnie wyglądają 🙂