Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Domowy chleb bez glutenu na zakwasie

Domowy chleb bez glutenu na zakwasie to ratunek dla tych co BEZ nie mogą się obyć!

Domowy chleb bez glutenu na zakwasie piekłam już wcześniej po lekkiej modyfikacji przepisu (zobacz tutaj) , kiedy jeszcze jadłam ziarna, potem moja dieta zmieniła się, Mężczyzna nie był w stanie sam przejeść całej porcji chleba…, w końcu swój zakwas oddałam i zapomniałam o sprawie.

Ale całkiem niedawno koleżanka pochwaliła się, że sama piecze chleb bez glutenu, podarowała mi zakwas i oto znowu odprawiam rytuał 🙂

Bardzo lubię zapach ciasta na zakwasie, mieszanie, potem ten moment pieczenia chleba, kiedy cały dom tak cudownie pachnie. A na koniec najlepsze – zadowolona mina Mężczyzny i Dzieci i „jeszcze jedną kromeczkę poproszę”.  Aż chce się piec 🙂

Na rynku dostępnych jest mnóstwo chlebów bezglutenowych, z mnóstwem niepotrzebnych składników. A potrzeba przecież tak niewiele, by upiec pyszny chleb – mąka, ziarna, woda i dobry zakwas. Przepis powstał na bazie mojego chleba domowego na zakwasie.

Czas przygotowania 8 godzin
Czas gotowania 50 minut
Porcje 2 bochenki

SKŁADNIKI

1 szklanka mąka gryczana
1 szklanka mąka ryżowa
1/2 szklanka mąka jaglana
1/4 szklanka skrobia kukurydziana
1/4 szklanka mąka ziemniaczana
1/2 szklanka pestki słonecznika
1/4 szklanka pestki dyni
1/4 szklanka sezamu
2 1/2 szklanka ciepła woda
1 łyżeczka sól
1/4 szklanka siemienia zmielonego
zakwas bezglutenowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowanie ciasta
Wszystkie rodzaje mąki i ziarna wymieszać drewnianą łyżką.
Wodę podgrzać żeby była ciepła, część wody wlać do suchych składników, a część dodać do zakwasu i wymieszać łyżką.
Dodać zakwas z wodą do reszty składników i dokładnie wymieszać.

Odłożenie zakwasu
Odłożyć 3-4 łyżki ciasta chlebowego do czystego słoika na zakwas, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie słoik należy zakręcić przykrywką i wstawić do lodówki. Tak przygotowany zakwas może być przechowywany do 3 tygodni.

Wyrastanie ciasta
Pozostałe ciasto przełożyć do 2 blaszek typu keksówki, wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na minimum 8 godzin w ciepłym miejscu.

Wypiekanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni Celsjusza, włożyć do niego blaszki z ciastem chlebowym i piec przez około 50 minut do ładnego zrumienienia.
Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika, zostawić na około 10 minut, a potem przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

INNE INFORMACJE

Chleb można przechowywać zawinięty w ściereczkę do 2 tygodni, można go też mrozić. Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.