Tym razem proponuje gofry migdałowe czyli naszej gofrowej manii .. ciąg dalszy 🙂
Składniki na 10 sztuk
Składniki suche:
1 1/2 szklanki maki owsianej (630)
1/2 szklanki mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
1 szklanka wody
4 łyżki oleju
2 łyżki naturalnego miodu
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Wykonanie:
Składniki suche wsypujemy do naczynia i mieszamy.
Składniki mokre – żółtka, olej, miód, aromat i wodę mieszamy w osobnym naczyniu.
Do składników suchych dodajemy składniki mokre i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałym ciastem.
Gofry pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy przez 3-4 minuty, nie dłużej, bo pieką się bardzo szybko. Jeśli mamy gofrownicę z opcją przewracania to po około 1 minucie zmieniamy stronę.
Gofry na zdjęciu podałam z truskawkami i śmietaną ryżową, ubitą z niewielką ilością cukru pudru.
Przepyszne – smacznego 🙂
O rany! Ile tu u Ciebie pomysłów na gofry!!! Jestem w szoku, bo myślałam, że gofry to po prostu… gofry w zwykłej "gofrowej" wersji 😉 Jutro kupuje gofrownicę!