Kategorie
Gofry

Gofry migdałowe

Tym razem proponuje gofry migdałowe czyli naszej gofrowej manii .. ciąg dalszy 🙂

 gofry_migdal.jpg

Składniki na 10 sztuk

Składniki suche:
1 1/2 szklanki maki owsianej (630)
1/2 szklanki mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:
1 szklanka wody
4 łyżki oleju
2 łyżki naturalnego miodu
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Wykonanie:
Składniki suche wsypujemy do naczynia i mieszamy.
Składniki mokre – żółtka, olej, miód, aromat i wodę mieszamy w osobnym naczyniu.
Do składników suchych dodajemy składniki mokre i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałym ciastem.

Gofry pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy przez 3-4 minuty, nie dłużej, bo pieką się bardzo szybko. Jeśli mamy gofrownicę z opcją przewracania to po około 1 minucie zmieniamy stronę.

gofry_migdal_1.jpg

Gofry na zdjęciu podałam z truskawkami i śmietaną ryżową, ubitą z niewielką ilością cukru pudru.

Przepyszne – smacznego 🙂

Autor: Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)

1 odpowiedź na “Gofry migdałowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.