Kategorie
naleśniki i placki

Naleśniki kukurydziane

Naleśniki to danie najprostsze na świecie, tak mi się przynajmniej wydawało … do czasu … aż zostałam poproszona o przepis 🙂
Ponieważ naleśniki Drodzy Państwo robi się na „oko”, trudno jest określić proporcje poszczególnych składników, jednak specjalnie dla Was postanowiłam się przyłożyć i je zmierzyć.

Składniki na 10 sztuk:
1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
1 1/2 szklanki wody gazowanej
3 łyżki oleju
2 jajka
szczypta soli

Wykonanie:
Jajka rozbić do wysokiego naczynia, dodać sól i szybko ubić rózgą. Dodać wodę – wymieszać, dodać mąkę – wymieszać, na koniec dodać olej i znowu wymieszać. I to już 🙂

Przed usmażeniem pierwszego naleśnika zwilżyć patelnię niewielką ilością oliwy. Kolejne naleśniki można piec już na sucho.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron po około 2 minuty.

Podawać z ulubionym nadzieniem i polewą.

Naleśniki na zdjęciu wypełniłam masłem orzechowym i pokrojonymi w paski brzoskwiniami.
Serwowane były z truskawkową polewą, ale o tym będzie w innym poście 🙂

Smacznego 🙂

Autor: Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.