Chelsea Buns 1

Kategoria: drożdżowe

Przepis na Chelsea Buns został prawdopodobnie wymyślony pod koniec XVII lub na początku XVIII wieku, od tamtego czasu powstało całkiem sporo wariacji na jego temat, każda chwali się swoją oryginalnością i wyjątkowością.
Jako pierwszy przedstawiam przepis na ciasto podawany za www.mojewypieki.blox.pl, z niewielkimi modyfikacjami. Przepis na nadzienie pozostawiam inwencji twórczej piekarza 🙂

Składniki na 12 bułeczek:

Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki orkiszowej (630)
7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
225 ml letniej wody
50 gram drobnego cukru
50 gram miękkiej margaryny bezmlecznej
1 łyżka mleka w proszku sojowego
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

Składniki na nadzienie:
25 gram roztopionego masła
2 łyżki cukru trzcinowego
75 gram dużych rodzynek
75 gram suszonej wiśni
25 gram płatków migdałowych

Składniki na glazurę:
40 g cukru (3 łyżki)
60 ml wody (4 łyżki)

Wykonanie:
Mąkę przesiać. Dodać drożdże, cukier, sól, masło, następnie mleko i jajko. Ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn. Wymieszać, ręcznie lub robotem (hakiem do zagniatania ciasta), wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do naczynia, przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (około 1 1/2 godziny).

Ciasto wyjąć, zagnieść, rozwałkować na kwadrat o boku 30 centymetrów. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, następnie żurawiną, wiśniami i płatkami migdałowymi. Zwinąć w rulon i pokroić na 12 części. Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

Piec około 20 – 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Przygotować glazurę: w małym garnuszku podgrzać cukier z wodą, doprowadzić do wrzenia często mieszając i podgotować około 2 minut, do uzyskania syropu.

Glazurą posmarować bułeczki zaraz po wyjęciu ich z piekarnika.

Można podawać jeszcze ciepłe.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz