Pizza z warzywami

Kategoria: drożdżowe, pizza

Przepis na ciasto drożdżowe, doskonałe do pizzy na cienkim spodzie – po upieczeniu jest chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Zapisuję – na pewno do niego wrócę!

Ciasto na 1 blaszkę (30×40 centymetrów):
2 szklanki mąki
7 gram (1 opakowanie) suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 jajko o temperaturze pokojowej
100 ml oleju
100 ml ciepłej wody

Dodatkowo:
1 mała zielona cukinia
1 mała żółta cukinia
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 łyżka oleju
3 łyżki sosu pomidorowego (użyłam gotowego z kartonu)
ulubione przyprawy (użyłam soli, czerwonej papryki i mieszanki przypraw greckich)

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, sól i drożdże), dodać pozostałe składniki (jajko, olej, wodę) i zagnieść gładkie ciasto. Za mnie zrobił to mój cynamonowy robot – uwinął się w 10 minut 🙂 Wyrabianie ciasta ręcznie zajęłoby mi pewnie około 15-20 minut.

Zostawić ciasto w naczyniu, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce (uwaga – ciasto nie musi zwiększać swojej objętości).

W czasie tych 20 minut przygotować warzywa. Cukinie pokroić w cienkie plasterki, papryki pokroić w drobne słupki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, przyprawy, zamieszać, przykryć przykrywką i szybko poddusić.
Mężczyzna poprosił o dodanie szynki – parę cieniutkich plasterków delikatnej szynki pokroił w słupki.

Teraz ja robię tak – ciasto przenoszę na blaszkę do pieczenia posmarowaną olejem i ugniatam je rękami żeby powstał płaski (około 5 milimetrów) spód pizzy. Można również ciasto rozwałkować i dopiero wtedy przenieść na natłuszczoną blaszkę.

Wierzch ciasta posmarować sosem pomidorowym, ułożyć warzywa i, jeśli ktoś lubi/poprosi, wędlinę.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz