Jagodzianki

Kategoria: drożdżowe

Od mojej ukochanej mamy dostałam piękne jagody, prosto z przydomowego lasu (dziękuję Mamuś :), wykorzystałam je wyśmienicie – upiekłam jagodzianki z przepisu Tatter, z niewielkimi modyfikacjami „pod alergika” i powiem tyle – wyszły obłędne! 
Nie wierzycie? Sami je upieczcie, a potem spróbujcie im się oprzeć! Zobaczycie, że nie jest łatwo! 🙂

Składniki na 16 jagodzianek:

Ciasto:
500 g mąki (2 1/2 szklanki mąki typu 450 zmieszałam z 1 szklanką mąki typu 1400)
1 1/2 łyżeczki drożdży w proszku
1 szklanka mleka ryżowego
1 jajko o temperaturze pokojowej
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
szczypta soli

Nadzienie:
340 gram jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułek
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
W naczyniu połączyć mąkę, drożdże i sól, dodać ciepłe mleko, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Dodać olej i cukier i zagnieść lub wyrobić w maszynie miękkie ciasto. Zostawić je do wyrośnięcia na 1 godzinę, przykryte ściereczką.

Po tym czasie ciasto szybko zagnieść i podzielić na 16 części (po około 60 gram). Z każdej części uformować kulkę, ułożyć je na blacie posypanym mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do napuszenia.

Przygotować nadzienie – jagody wymieszać delikatnie z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Każdą kulkę rozwałkować lub ugnieść palcami (polecam tą wersję) na okrągły placek, trzymając go na dłoni ułożyć na środku czubatą łyżkę jagodowego nadzienia i bardzo dokładnie zlepić końce ciasta. Kulę położyć łączeniem w dół na blacie wysypanym mąką i delikatnie zrolować, tak aby uzyskać kształt owalnej bułeczki.

Jagodzianki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem w dół, przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem posmarować jagodzianki rozbitym jajkiem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza i piec około 15 minut.

Jagodzianki po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce.

Przygotować pomadę lukrową – cukier puder rozpuścić w ciepłej wodzie i dobrze wymieszać. Jeśli ktoś lubi bardziej lukrową wersję proszę zwiększyć ilość cukru do 1 szklanki i rozpuścić go w minimalnej ilości gorącej wody.

Jeszcze ciepłe jagodzianki posmarować pomadą lukrową i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Bardzo smacznego 🙂

2 komentarze do “Jagodzianki”

Dodaj komentarz