Muffiny jagodowe z otrębami

Przyznaję, że ta wersja muffin nie jest tak atrakcyjna jak ta z dodatkiem skórki z pomarańczy, ale jest dobrym rozwiązaniem na składkowe przyjęcie albo piknik – sycącym i naprawdę smacznym.

Składniki na 24 sztuki:

Składniki suche:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

Składniki mokre:
3 jajka
1 szklanka oleju

Dodatkowo:
100 gram dowolnych otrębów
1 1/2 szklanki mleka sojowego
200 gram jagód

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać otręby z mlekiem sojowym i odstawić.

W osobnych naczyniach wymieszać składniki suche i mokre. Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać dość niedokładnie, dodać otręby i ponownie pobieżnie wymieszać. Na koniec dodać jagody i delikatnie połączyć z ciastem.

Wykładać do foremek muffinkowych do 2/3 wysokości.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Smacznego 🙂

2 komentarze do “Muffiny jagodowe z otrębami”

  1. Podoba mi się pomysł dodania otrąb do muffinek. Muszę zrobić z jakimiś sezonowymi owocami (nie wiem czy zdążę z jagodami, bo do piekarnika w lecie mi się nie spieszy 😉 )
    Serdecznie Cię pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz