Przyznaję, że ta wersja muffin nie jest tak atrakcyjna jak ta z dodatkiem skórki z pomarańczy, ale jest dobrym rozwiązaniem na składkowe przyjęcie albo piknik – sycącym i naprawdę smacznym.
Składniki na 24 sztuki:
Składniki suche:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Składniki mokre:
3 jajka
1 szklanka oleju
Dodatkowo:
100 gram dowolnych otrębów
1 1/2 szklanki mleka sojowego
200 gram jagód
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać otręby z mlekiem sojowym i odstawić.
W osobnych naczyniach wymieszać składniki suche i mokre. Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać dość niedokładnie, dodać otręby i ponownie pobieżnie wymieszać. Na koniec dodać jagody i delikatnie połączyć z ciastem.
Wykładać do foremek muffinkowych do 2/3 wysokości.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Smacznego 🙂
Podoba mi się pomysł dodania otrąb do muffinek. Muszę zrobić z jakimiś sezonowymi owocami (nie wiem czy zdążę z jagodami, bo do piekarnika w lecie mi się nie spieszy 😉 )
Serdecznie Cię pozdrawiam
Witaj Olu! myślę, że sprawdzą się każde owoce, jak to w muffinach 🙂