Sezon jagodowy w pełni, czas na nowe pomysły, tym razem proponuję jagody połączyć ze skórką z pomarańczy i upiec piękne, pysznie pachnące muffiny.
Składniki na 12 sztuk:
Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki (do 630)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Składniki mokre:
1 jajko
60 gram margaryny bezmlecznej (rozpuszczonej)
1 szklanka mleka sojowego
Dodatkowo:
250 gram jagód
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki cukru trzcinowego
skórka starta z 1 pomarańczy
Wykonanie:
Jagody umyć, posypać cukrem pudrem i delikatnie wymieszać.
Pomarańczę bardzo dokładnie umyć, sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Składniki suche wymieszać w naczyniu.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre – najpierw roztrzepać lekko jajko, potem dodać margarynę, mleko, cukier trzcinowy i skórkę z pomarańczy.
Składniki mokre dodać do składników suchych i dość dokładnie wymieszać, a następnie dodać jagody i bardzo delikatnie połączyć je z masą.
Napełnić foremki muffinkowe ciastem do 2/3 wysokości.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Po upieczeniu zostawić w foremkach przez 5 minut i wyjąć na kratkę do przestygnięcia.
Smacznego 🙂
Bardzo ładne, ciepłe zdjęcie 🙂
dziękuję 🙂