Muffiny jagodowe ze skórką z pomarańczy

Sezon jagodowy w pełni, czas na nowe pomysły, tym razem proponuję jagody połączyć ze skórką z pomarańczy i upiec piękne, pysznie pachnące muffiny.

Składniki na 12 sztuk:

Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki (do 630)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

Składniki mokre:
1 jajko
60 gram margaryny bezmlecznej (rozpuszczonej)
1 szklanka mleka sojowego

Dodatkowo:
250 gram jagód
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki cukru trzcinowego
skórka starta z 1 pomarańczy

Wykonanie:
Jagody umyć, posypać cukrem pudrem i delikatnie wymieszać.
Pomarańczę bardzo dokładnie umyć, sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.

Składniki suche wymieszać w naczyniu.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre – najpierw roztrzepać lekko jajko, potem dodać margarynę, mleko, cukier trzcinowy i skórkę z pomarańczy.
Składniki mokre dodać do składników suchych i dość dokładnie wymieszać, a następnie dodać jagody i bardzo delikatnie połączyć je z masą.

Napełnić foremki muffinkowe ciastem do 2/3 wysokości.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Po upieczeniu zostawić w foremkach przez 5 minut i wyjąć na kratkę do przestygnięcia.

Smacznego 🙂

Samosa

Aktualizacja:

2 komentarze do “Muffiny jagodowe ze skórką z pomarańczy”

Dodaj komentarz