Makaron na szybko – na bazie pesto (bez sera), które zawsze warto mieć w lodówce oraz zielonych warzyw, które akurat zostały mi po innych daniach. Smakowicie, choć prosto 🙂
Składniki na porcję dla 2 osób:
2-3 szklanki makaronu
1 1/2 szklanki zielonej fasolki szparagowej
2 szklanki brokułów
8-10 łyżek domowego pesto
Składniki na domowe pesto:
pęczek bazylii
1/2 szklanki orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Przygotować pesto: liście bazylii umyć i osuszyć. Bazylię i orzechy zmiksować w blenderze, dodać przeciśnięty czosnek, oliwę i przyprawy i dokładnie wymieszać.
Jeśli chcemy pesto przechować wystarczy przełożyć je do słoika, zalać wierzch 2-3 łyżkami oleju, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Pesto można przechowywać do 1 tygodnia.
Makaron ugotować al dente. Warzywa ugotować do miękkości (ja lubię, jak są lekko twarde).
Makaron wymieszać z pesto, dodać warzywa, delikatnie wymieszać i podawać.
Proste? Proste!
Smacznego 🙂
podoba mi się taka zieleń na jesień.
uwielbiam pesto. uwielbiam zielone warzywa. aż mi ślinka pociekła;)
zielone kolory na talerzu lubię szczególnie jesienią 🙂
Moje smaki.
takie wiosenne danie na jesieni , to jak balsam
Panna Malwinna – jeśli lubisz pesto i zielone warzywa to na pewno będziesz usatysfakcjonowana tym prostym daniem 🙂
asieja – zieleń na jesień, nie zwróciłam na to uwagi, ale rzeczywiście takie letnie wspomnienie wyszło 🙂
Olciaky vel Olcik – my mamy chyba wiele wspólnych smaków 🙂
Paula – ja lubię jeszcze czerwienie 🙂
margot – balsam dla żołądka, podoba mi się 🙂