Muffiny z Malibu

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Muffiny z alkoholem? Dlaczego by nie? Mięciutkie, delikatne, smakują niemal jak biszkopt. I jeszcze ten kokosowy posmak… Nie zachęcam, ale warto 🙂  

Składniki na 12 sztuk:

Składniki suche:
1 szklanka mąki orkiszowej (1850)
1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody
szczypta soli

Składniki mokre:
1 jajko
1/2 szklanki śmietanki ryżowej
1/2 szklanki Malibu
1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:
1 szklanka ananasa
2 łyżki płatków kokosowych

Wykonanie:
Ananasa pokroić w drobną kostkę (pół na pół centymetra).

Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i bardzo niedokładnie wymieszać. Dodać ananasa i ponownie, pobieżnie, wymieszać.

Ciasto wkładać do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek do 3/4 wysokości. Każdą muffinę posypać płatkami kokosowymi.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

Po upieczeniu muffiny pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

*metalowe foremki wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną
do foremek silikonowych przekładać ciasto bez dodatkowych przygotowań

PODOBNE POSTY

Muffiny cytrynowe z jagodami

Muffiny cytrynowe z jagodami – orzeźwiająca nuta cytryny i słodkie jagody, zebrane dopiero-co w lesie. Mniam 🙂 Składniki na 12 sztuk:Składniki suche:2

6 Responses

  1. Paula – smacznego 🙂

    Arvén – skoro lubisz Malibu to polecam, nawet bardzo 🙂

    Atria C. – nie szkoda! zmienia się tylko forma podania 🙂

    Karmel-itka – dokładnie taki jakiego się pewnie spodziewasz 🙂

    aga – potwierdzam, są (były) świetne! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.