Muffiny z Malibu

Muffiny z alkoholem? Dlaczego by nie? Mięciutkie, delikatne, smakują niemal jak biszkopt. I jeszcze ten kokosowy posmak… Nie zachęcam, ale warto 🙂  

Składniki na 12 sztuk:

Składniki suche:
1 szklanka mąki orkiszowej (1850)
1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody
szczypta soli

Składniki mokre:
1 jajko
1/2 szklanki śmietanki ryżowej
1/2 szklanki Malibu
1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:
1 szklanka ananasa
2 łyżki płatków kokosowych

Wykonanie:
Ananasa pokroić w drobną kostkę (pół na pół centymetra).

Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i bardzo niedokładnie wymieszać. Dodać ananasa i ponownie, pobieżnie, wymieszać.

Ciasto wkładać do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek do 3/4 wysokości. Każdą muffinę posypać płatkami kokosowymi.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

Po upieczeniu muffiny pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

*metalowe foremki wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną
do foremek silikonowych przekładać ciasto bez dodatkowych przygotowań

6 komentarzy do “Muffiny z Malibu”

  1. Paula – smacznego 🙂

    Arvén – skoro lubisz Malibu to polecam, nawet bardzo 🙂

    Atria C. – nie szkoda! zmienia się tylko forma podania 🙂

    Karmel-itka – dokładnie taki jakiego się pewnie spodziewasz 🙂

    aga – potwierdzam, są (były) świetne! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz