Muffiny z alkoholem? Dlaczego by nie? Mięciutkie, delikatne, smakują niemal jak biszkopt. I jeszcze ten kokosowy posmak… Nie zachęcam, ale warto 🙂
Składniki na 12 sztuk:
Składniki suche:
1 szklanka mąki orkiszowej (1850)
1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
Składniki mokre:
1 jajko
1/2 szklanki śmietanki ryżowej
1/2 szklanki Malibu
1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
1 szklanka ananasa
2 łyżki płatków kokosowych
Wykonanie:
Ananasa pokroić w drobną kostkę (pół na pół centymetra).
Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i bardzo niedokładnie wymieszać. Dodać ananasa i ponownie, pobieżnie, wymieszać.
Ciasto wkładać do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek do 3/4 wysokości. Każdą muffinę posypać płatkami kokosowymi.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
Po upieczeniu muffiny pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
*metalowe foremki wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną
do foremek silikonowych przekładać ciasto bez dodatkowych przygotowań
Malibu to moj ulubiony alkohol.. uwielbiam. Ale chyba szkoda by mi było do muffinek. Ojej, ależ dawno nie próbowałam:) Pozdrawiam!
Po takim opisie "Nie zachęcam" brzmi jak czysty paradoks 😀
Kocham wszystko co zawiera Malibu, nie żeby coś tentego!
to ja sobie na dobranoc zjem taką egzotyczną muffinkę 🙂
ciekawy smak musiały uzyskac przez dodatek tego trunku.
jestem ciekawa, jaki ;]
mmm… mysle, ze smakuja rewelacyjnie, mniam:)
Paula – smacznego 🙂
Arvén – skoro lubisz Malibu to polecam, nawet bardzo 🙂
Atria C. – nie szkoda! zmienia się tylko forma podania 🙂
Karmel-itka – dokładnie taki jakiego się pewnie spodziewasz 🙂
aga – potwierdzam, są (były) świetne! 🙂