Domowe pesto jest, wbrew pozorom, super rozwiązaniem na zabiegane dni. Przygotowuje się je bardzo szybko, wystarczy dogotować makaron, wymieszać i mamy gotowe danie.
Ja dodaję jeszcze nieco skrojonych w paski suszonych pomidorów. Poezja 🙂
Składniki:
pęczek rukoli (90 gram)
1/4 szklanki niesolonych pistacji (30 gram)
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju z pestek winogron
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta gałki muszkatałowej
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki posiekać w blenderze.
Pesto można podawać od razu lub przechowywać – przełożyć do słoika, zalać wierzch 1 łyżką oliwy z oliwek, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Pesto może być tak przechowywane do jednego tygodnia.
Smacznego 🙂
z rukoli, to nie robilam, ale chetnie sprobuje:)
Robiłam kiedyś pesto z rukoli i zjadaliśmy je z risotto dyniowym, Było pycha.
Ja jak tylko słyszałam pesto to do tej pory kojarzyło mi się:
a) dużo roboty
b) jeszcze więcej roboty
c) dużo upapranych naczyń
a tu proszę…
zapisałam, i zrobię w najbliższych dniach, bo świetnie się zapowiada:)
partycjaz – liczę na to że i smak będzie świetny 🙂
Arvén – babrać możesz się do woli, dzielić, brudzić, tylko po co.. 🙂
kabamaiga – z risotto dyniowym? musiało być wyśmienite 🙂
aga – chętnie polecam 🙂
Kawa, dziękuję za komentarz, który u mnie zostawiłaś, ale głównie, za to, że "przyprowadził" mnie na Twój blog! Bardzo tu u Ciebie smakowicie, muszę sobie przy okazji więcej poczytać! Pzdr Aniado Ps. Przepraszam za wścibstwo… ten brak nabiału to z przymusu czy z wyboru?
lepszysmak vel Aniado – miło mi i zapraszam 🙂
ps. zaczęło się z przymusu, a zostało z przyjemnością 🙂
jak ja uwielbiam rukole. takiego pesto jeszcze nie robiłam, a na pewno by mi smakowało;)
Panna Malwinna – rukola z posmakiem cytryny – smacznie i rześko – będzie Ci smakowało 🙂