Pesto z rukoli

Domowe pesto jest, wbrew pozorom, super rozwiązaniem na zabiegane dni. Przygotowuje się je bardzo szybko, wystarczy dogotować makaron, wymieszać i mamy gotowe danie. 
Ja dodaję jeszcze nieco skrojonych w paski suszonych pomidorów. Poezja 🙂 

Składniki:
pęczek rukoli (90 gram)
1/4 szklanki niesolonych pistacji (30 gram)
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju z pestek winogron
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta gałki muszkatałowej
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Wykonanie:
Wszystkie składniki posiekać w blenderze.

Pesto można podawać od razu lub przechowywać – przełożyć do słoika, zalać wierzch 1 łyżką oliwy z oliwek, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Pesto może być tak przechowywane do jednego tygodnia.

Smacznego 🙂

9 komentarzy do “Pesto z rukoli”

  1. Ja jak tylko słyszałam pesto to do tej pory kojarzyło mi się:
    a) dużo roboty
    b) jeszcze więcej roboty
    c) dużo upapranych naczyń

    a tu proszę…

    Odpowiedz
  2. partycjaz – liczę na to że i smak będzie świetny 🙂

    Arvén – babrać możesz się do woli, dzielić, brudzić, tylko po co.. 🙂

    kabamaiga – z risotto dyniowym? musiało być wyśmienite 🙂

    aga – chętnie polecam 🙂

    Odpowiedz
  3. Kawa, dziękuję za komentarz, który u mnie zostawiłaś, ale głównie, za to, że "przyprowadził" mnie na Twój blog! Bardzo tu u Ciebie smakowicie, muszę sobie przy okazji więcej poczytać! Pzdr Aniado Ps. Przepraszam za wścibstwo… ten brak nabiału to z przymusu czy z wyboru?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz