Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Pesto z rukoli

Domowe pesto jest, wbrew pozorom, super rozwiązaniem na zabiegane dni. Przygotowuje się je bardzo szybko, wystarczy dogotować makaron, wymieszać i mamy gotowe danie. 
Ja dodaję jeszcze nieco skrojonych w paski suszonych pomidorów. Poezja 🙂 

Składniki:
pęczek rukoli (90 gram)
1/4 szklanki niesolonych pistacji (30 gram)
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju z pestek winogron
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta gałki muszkatałowej
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Wykonanie:
Wszystkie składniki posiekać w blenderze.

Pesto można podawać od razu lub przechowywać – przełożyć do słoika, zalać wierzch 1 łyżką oliwy z oliwek, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Pesto może być tak przechowywane do jednego tygodnia.

Smacznego 🙂

    • aga, 2010-11-24, 04:19

    Odpowiedz

    z rukoli, to nie robilam, ale chetnie sprobuje:)

  1. Odpowiedz

    Robiłam kiedyś pesto z rukoli i zjadaliśmy je z risotto dyniowym, Było pycha.

  2. Odpowiedz

    Ja jak tylko słyszałam pesto to do tej pory kojarzyło mi się:
    a) dużo roboty
    b) jeszcze więcej roboty
    c) dużo upapranych naczyń

    a tu proszę…

  3. Odpowiedz

    zapisałam, i zrobię w najbliższych dniach, bo świetnie się zapowiada:)

  4. Odpowiedz

    partycjaz – liczę na to że i smak będzie świetny 🙂

    Arvén – babrać możesz się do woli, dzielić, brudzić, tylko po co.. 🙂

    kabamaiga – z risotto dyniowym? musiało być wyśmienite 🙂

    aga – chętnie polecam 🙂

  5. Odpowiedz

    Kawa, dziękuję za komentarz, który u mnie zostawiłaś, ale głównie, za to, że "przyprowadził" mnie na Twój blog! Bardzo tu u Ciebie smakowicie, muszę sobie przy okazji więcej poczytać! Pzdr Aniado Ps. Przepraszam za wścibstwo… ten brak nabiału to z przymusu czy z wyboru?

  6. Odpowiedz

    lepszysmak vel Aniado – miło mi i zapraszam 🙂

    ps. zaczęło się z przymusu, a zostało z przyjemnością 🙂

  7. Odpowiedz

    jak ja uwielbiam rukole. takiego pesto jeszcze nie robiłam, a na pewno by mi smakowało;)

  8. Odpowiedz

    Panna Malwinna – rukola z posmakiem cytryny – smacznie i rześko – będzie Ci smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.