Kategorie
Gofry

Gofry razowe – orkisz plus suszona śliwka

Propozycja na szybkie i zdrowe śniadanie. 
Gofry pyszne i chrupiące, przygotowane na bazie produktów orkiszowych z dodatkiem suszonej śliwki i rozgrzewających przypraw. Polecam! 

Składniki na 6 gofrów:
1 szklanka mąki orkiszowej (2000)
1/2 szklanki otrąb orkiszowych
1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
szczypta soli

1 duże jajko (białko i żółtko oddzielnie)
1 szklanka mleka orkiszowego
3 łyżki oleju + 1 łyżka do smarowania gofrownicy
1/3 szklanki suszonych śliwek

Wykonanie:
W dużym naczyniu ubić żółtko ze szczyptą soli, mlekiem, olejem, cynamonem, kardamonem i cukrem.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i otrębami, wymieszać, dodać drobno skrojone śliwki i dokładnie wymieszać.
Białko jaja ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem.

Gofry piec w dobrze nagrzanej i naoliwionej gofrownicy przez około 4 minuty, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez 1 minutę, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1-2 minuty i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

Autor: Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)

9 odpowiedzi na “Gofry razowe – orkisz plus suszona śliwka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.