Czy Mikołaj cały rok o nas pamięta?
Czy choinka stać może do lata?
Czy czas da się w puszkę złapać?
I dlaczego wszyscy tak mają,
że piękne chwile długo wspominają?
Mięciutkie od razu po upieczeniu i aromatyczne pierniczki!
Na wykreowanie/zatrzymanie świątecznego nastroju. Polecam!
Składniki:
4 szklanki mąki orkiszowej (2000)
150 gram sztucznego miodu
100 gram melasy (buraczanej lub trzcinowej)
50 gram naturalnego miodu
1/2 kostki (125 gram) margaryny bezmlecznej
1 duże jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
6 łyżeczek przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kardamonu
Wykonanie:
Margarynę z miodem sztucznym i prawdziwym oraz melasą rozpuścić na wolnym ogniu i odstawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu.
W naczyniu wymieszać wszystkie sypkie składniki (mąkę, sodę, kakao i przyprawy). Jeśli będziemy korzystali z miksera, sypkie składniki wymieszać w dzieży miksera.
Zrobić wgłębienie w mieszance mącznej, wbić do środka jajko, wlać rozpuszczoną margarynę z miodem i melasą i wyrobić na gładką masę. Ciasto będzie gęste i klejące, dlatego polecam używanie miksera.
Naczynie z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Odkrawać porcje ciasta wielkości cytryny, rozwałkowywać je dość cienko (u mnie na około 3 milimetry) i wycinać dowolne kształty. Jeśli jest taka potrzeba, ciasto delikatnie podsypywać mąką.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 1 centymetra – pierniczki urosną.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut, aż pierniczki ładnie się zarumienią.
Wyjąć z piekarnika, na chwilę pozostawić na blaszce aż pierniczki lekko stwardnieją, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętej metalowej puszce nawet do 3 tygodni.
Smacznego 🙂
Pięknie wyglądają 🙂 Chętnie poczęstowałabym się jednym 😉
Pozdrawiam 🙂
cudnie aromatycznie.
ach, jakie sliczne:)
a ja mogę dodać – że próbowałam, smakowałam i polecam, bo są pyszne:) mięciutkie i aromatyczne:)
I mnie się podobają 🙂 Muszę zrobić taką porcję na powrót do zajęć.
kasiaaaa24 – proszę, częstuj się 🙂
asieja – i cudnie mięciutkie 🙂
Kasia – miłej zabawy 🙂
mrufkazet – jak dobrze, że pierniczki można jeść cały rok 🙂
aga – dziękuję 🙂