Indyk duszony z warzywami

Propozycja dania prostego do wykonania, a jednocześnie smacznego i całkiem efektownego. Mięso z indyka w czasie duszenia nabiera soczystości i smaku. 

Składniki na 4-6 porcji:
1/2 kg piersi z indyka
6 cebul
10-12 pieczarek
1 czerwona papryka
4 łyżki oleju
1 szklanka wody
2 łyżki sosu sojowego
sól, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, estragon, bazylia do smaku
natka pietruszki do dekoracji 

Wykonanie:
Piersi z indyka pokroić w niezbyt duże plastry. Posolić oraz przyprawić i przesmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, a paprykę w paski.

Na dno garnka o grubym dnie położyć 1/3 cebuli, na nią połowę mięsa, 1/3 cebuli, połowę pieczarek i papryki, doprawić warzywa do smaku i układać kolejną warstwę mięsa, cebuli, pieczarek, papryki i przypraw. Podlać 1 szklanką wody i dusić na wolnym ogniu przez około 50-60 minut.

Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą, posypując natką pietruszki.

Smacznego 🙂

7 komentarzy do “Indyk duszony z warzywami”

  1. Mięso z indyka (choć jakoś rzadko gości na moim stole) jest bardzo dobre i kruche. W Twoim wydaniu wydaje się również bardzo aromoatyczne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz