Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Czeskie kołacze

Czeskie kołacze, czyli české koláče to jedne z moich absolutnie ulubionych bułek. W Czechach wypiekane hurtem niczym nasze bułki z makiem lub serem, zjadane na pierwsze/drugie/kolejne śniadanie 🙂 Przygotowywanie ich daje tyle samo radości co jedzenie… ok, przesadziłam, jasne że wolę jedzenie! 🙂 
Słodko polecam! 🙂

Składniki na 18 kołaczy:
4 1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
50 gram świeżych drożdży
4 łyżki cukru trzcinowego*
2 1/2 szklanki mleka sojowego
6 łyżek oleju
3 łyżki margaryny bezmlecznej
3 żółtka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli

Nadzienie makowe:
1 1/2 szklanki suchego, mielonego maku
2-3 łyżki margaryny bezmlecznej
2-3 łyżki melasy

Nadzienie kokosowe:
1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 białka
2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
marmolada
1 małe jajko

Wykonanie:
W dużej misce (w wersji dla maszynowców w dzierży) wymieszać oba rodzaje mąk.

Przygotować zaczyn: do naczynia pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru trzcinowego, 1 łyżkę mąki z przygotowanej wcześniej mieszanki i wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka sojowego. Odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Margarynę bezmleczną rozpuścić, dodać mleko sojowe oraz olej i razem wymieszać, całość ma być ciepła.

W mieszance mącznej zrobić spory dołek, wlać do niego ciepłe mleko sojowe wymieszane z olejem i margaryną bezmleczną, dodać resztę cukru, 3 żółtka, aromat waniliowy, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Maszynowo ciasto wyrabia się przez około 5 minut, ręcznie około 15 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie makowe: zmielony mak wymieszać z rozpuszczoną margaryną bezmleczną i melasą.

Przygotować nadzienie kokosowe: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i chwilę ubijać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać łyżką.

Wyrośnięte ciasto szybko przegnieść i rozwałkować na grubość około 1 1/2 centymetra. Wycinać foremką koła o średnicy około 12 centymetrów i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środku każdego koła mocno wgnieść naczyniem o okrągłym, płaskim dnie koło o średnicy około 7 centymetrów (użyłam szklanki). We wgłębieniu układać po 1 łyżce nadzienia makowego, kokosowego i marmolady.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut lub aż brzegi kołaczy ładnie się zrumienią.

Po upieczeniu przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

* ilość cukru można zwiększyć do 1/2 szklanki

  1. Odpowiedz

    Ale fajne!
    Ja sama nigdy nie robiłam drożdżówek.. ale przypomina mi się, że coś podobnego z makiem można i unas kupić (takie "trój smakowe"). BArdzo ciekawy przepis.

    Pozdrawia!m!

    • Pat, 2011-02-28, 05:15

    Odpowiedz

    Bardzo ładnie wyglądają. Apetyczne zdjęcia:)

  2. Odpowiedz

    Bardzo pysznie wyglądają te kołacze 🙂

  3. Odpowiedz

    z potrójnym "farszem", rany!
    zapowiadają się wspaniale.

  4. Odpowiedz

    świetne jest to trzykolorowe nadzienie!

    • nana, 2011-03-01, 06:20

    Odpowiedz

    jakie śmiszne:)

  5. Odpowiedz

    Atria C. – aż wierzyć mi się nie chce, że z taką "kartoteką" nie robiłaś jeszcze drożdżówek! 😉

    Karmel-itka., asieja – a taką miałam fantazję :)))

    Majana, Pat – dziękuję 🙂

    nana – nie śmiszne tylko piszne 🙂

  6. Odpowiedz

    O takich kołaczy jeszcze nie widziałam. Ładnie wyglądają. Jeszcze nie miałam okazji próbować połączenia maku z kokosem.

  7. Odpowiedz

    Bogactwo nadzień, chrupiąca skórka. Mmm. Wspaniałe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.