Czeskie kołacze

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Czeskie kołacze, czyli české koláče to jedne z moich absolutnie ulubionych bułek. W Czechach wypiekane hurtem niczym nasze bułki z makiem lub serem, zjadane na pierwsze/drugie/kolejne śniadanie 🙂 Przygotowywanie ich daje tyle samo radości co jedzenie… ok, przesadziłam, jasne że wolę jedzenie! 🙂 
Słodko polecam! 🙂

Składniki na 18 kołaczy:
4 1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
50 gram świeżych drożdży
4 łyżki cukru trzcinowego*
2 1/2 szklanki mleka sojowego
6 łyżek oleju
3 łyżki margaryny bezmlecznej
3 żółtka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli

Nadzienie makowe:
1 1/2 szklanki suchego, mielonego maku
2-3 łyżki margaryny bezmlecznej
2-3 łyżki melasy

Nadzienie kokosowe:
1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 białka
2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
marmolada
1 małe jajko

Wykonanie:
W dużej misce (w wersji dla maszynowców w dzierży) wymieszać oba rodzaje mąk.

Przygotować zaczyn: do naczynia pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru trzcinowego, 1 łyżkę mąki z przygotowanej wcześniej mieszanki i wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka sojowego. Odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Margarynę bezmleczną rozpuścić, dodać mleko sojowe oraz olej i razem wymieszać, całość ma być ciepła.

W mieszance mącznej zrobić spory dołek, wlać do niego ciepłe mleko sojowe wymieszane z olejem i margaryną bezmleczną, dodać resztę cukru, 3 żółtka, aromat waniliowy, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Maszynowo ciasto wyrabia się przez około 5 minut, ręcznie około 15 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie makowe: zmielony mak wymieszać z rozpuszczoną margaryną bezmleczną i melasą.

Przygotować nadzienie kokosowe: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i chwilę ubijać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać łyżką.

Wyrośnięte ciasto szybko przegnieść i rozwałkować na grubość około 1 1/2 centymetra. Wycinać foremką koła o średnicy około 12 centymetrów i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środku każdego koła mocno wgnieść naczyniem o okrągłym, płaskim dnie koło o średnicy około 7 centymetrów (użyłam szklanki). We wgłębieniu układać po 1 łyżce nadzienia makowego, kokosowego i marmolady.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut lub aż brzegi kołaczy ładnie się zrumienią.

Po upieczeniu przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

* ilość cukru można zwiększyć do 1/2 szklanki

PODOBNE POSTY

Pierogi pieczone z mięsem

Fenomenalne ciasto! Takie pierogi „chodziły za mną” bardzo długo, ale nie udało mi się stworzyć wersji godnej powtórzenia. Ta propozycja koronuje moje

Makowiec drożdżowy na cieście Olgi

Pyszny makowiec, przepis na ciasto zdradziła nam Olga i robię je bardzo często. Świątecznie w formie makowców, codziennie w wersji bułek. Obie

9 Responses

  1. Ale fajne!
    Ja sama nigdy nie robiłam drożdżówek.. ale przypomina mi się, że coś podobnego z makiem można i unas kupić (takie "trój smakowe"). BArdzo ciekawy przepis.

    Pozdrawia!m!

  2. Atria C. – aż wierzyć mi się nie chce, że z taką "kartoteką" nie robiłaś jeszcze drożdżówek! 😉

    Karmel-itka., asieja – a taką miałam fantazję :)))

    Majana, Pat – dziękuję 🙂

    nana – nie śmiszne tylko piszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.