Na szybko lub dostojnie, na luksusowo lub standardowo, na zdrowo lub kolorowo – muffiny dla każdego 🙂
Składniki suche:
2 szklanki mąki orkiszowej (1100)
1 szklanka wiórków kokosowych
1/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Składniki mokre:
2 jajka
1 szklanka mleka sojowego
1/4 szklanki oleju ryżowego
Dodatkowo:
1/2 szklanki suszonych daktyli i moreli
2-3 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji
Wykonanie:
Suszone daktyle i morele pokroić w kostkę (około pół na pół centymetra).
Składniki suche i mokre dokładnie wymieszać w osobnych naczyniach. Wlać składniki mokre do suchych, bardzo pobieżnie wymieszać, dodać suszone owoce i ponownie, niezbyt dokładnie wymieszać.
Przełożyć do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek. Wierzch każdej muffinki posypać wiórkami kokosowymi.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
*metalowe foremki wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną, do foremek silikonowych wykładać ciasto bezpośrednio
Mam przepis na migdałowe. Kokosowe piekłam tylko raz po prostu zastępując migdały kokosem. Te na pewno wypróbuje. Z daktylami? mm.
mają piękną barwę.
i takie zdrowe, orkiszowe.
wyglądają cudnie.
Wyglądają pysznie. Dawno już nie piekłam muffinek, muszę się za nie zabrać znów.
są piękne.
robiłam kiedyś kokosowe i były pycha!
Kubełek Smakowy – niecierpliwie czekam na Twój przepis na muffiny z migdałami! 🙂
Karmel-itka. – dziękuję 🙂
Ag Pe – zabieraj się bo warto 🙂
Paula – na pewno! 🙂
asieja – dziękuję 🙂