Kategorie
naleśniki i placki

Placki ziemniaczane

Pyszne placki ziemniaczane, chrupkie i bardzo delikatne. 
Napisałam, że z niżej wymienionych składników wychodzą 2 porcje, ale jedna osoba też da radę, oj da 🙂

Składniki na 2 porcje:
8 sporych ziemniaków
1 duża cebula
2 jajka
1 łyżka majeranku
sól i pieprz ziołowy do smaku

Dodatkowo:
olej do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce razem z cebulą. Odcedzić nadmiar wody do naczynia pamiętając, że ciasto nie może być za suche (patrz zdjęcie poniżej)  i odstawić. Po około 15 minutach ostrożnie zlać z naczynia wodę, a mąkę ziemniaczaną która się wytrąci dodać do ciasta. Dalej dodać do ciasta 2 jajka, roztarty majeranek, sól oraz pieprz i całość dobrze wymieszać.

Smażyć na patelni z obu stron na rumiany kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Większa ilość oleju sprawi, że placki będą chrupkie, po usmażeniu należy je tylko odsączyć na bibule.

Podawać natychmiast po usmażeniu.

Smacznego 🙂

Autor: Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)

4 odpowiedzi na “Placki ziemniaczane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.