Gofry z jabłkiem i cynamonem

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Spełniam swoje dziecięce marzenia – na śniadanie podaję gorące gofry! 🙂
Tym razem ze startym jabłkiem i cynamonem. Jeśli takie gofry mają być chrupkie, trzeba je dobrze wypiec. Pyszne! 🙂

Składniki na 8 gofrów:
1 szklanka mąki orkiszowej (1100)
1 szklanka mąki orkiszowej (630)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1 1/4 szklanki mleka sojowego
1/3 szklanki oleju
1 duże jabłko

Wykonanie:
Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja starłam razem ze skórą).

W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

W drugim naczyniu wymieszać żółtka z olejem i mlekiem sojowym.

Białka ubić na sztywną pianę.

Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać, dodać pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem, na koniec dodać starte jabłko i ponownie delikatnie wymieszać.

Gofry piec w dobrze nagrzanej i naoliwionej gofrownicy przez około 5 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez 1 minutę, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1-2 minuty i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

Gofry tradycyjne

Gofry tradycyjne

czyli takie klasyczne gofry ale na mące pełnoziarnistej

gofry ryżowe

Gofry ryżowe

słodko kwaśne, podawane z czerwoną porzeczką + syrop z agawy

11 Responses

  1. Niestety nie posiadam gofrownicy, ale Twój wypiek wygląda znakomicie. Kiedy tylko dorobię się swojej, będę musiała poeksperymentować.

  2. Ale FAJNE! Nie wiedziałam, że do gofrowego ciasta można od razu dodać jabłka! Przepis zapisuję i muszę koniecznie spróbować:) Pzdr Aniado

  3. cudowne śniadanie. z marzeń. nie tylko dziecięcych ;]
    wspaniały pomysł z tymi jabłkami i cynamonem. już czuję ich zapach! jak parzą palce, podczas porannej, łakomej konsumpcji prosto z gofrownicy ;]

  4. wiosenka27 – widziałam, śliczne! 🙂

    mrufkazet – chętnie polecę Ci mój model 🙂

    Ag Pe – polecam, świetna zabawa! 🙂

    Maggie – tak właśnie było! poezja! 🙂

    lepszysmak – daj znać jaki Wam smakowały 🙂

    Edith – a warto! 🙂

    asieja – marzenia i pewien sentyment 🙂

    aga – :))

    Karmel-itka. – dokładnie! wyjadaliśmy je prosto z gofrownicy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.