Gofry z jabłkiem i cynamonem

Spełniam swoje dziecięce marzenia – na śniadanie podaję gorące gofry! 🙂
Tym razem ze startym jabłkiem i cynamonem. Jeśli takie gofry mają być chrupkie, trzeba je dobrze wypiec. Pyszne! 🙂

Składniki na 8 gofrów:
1 szklanka mąki orkiszowej (1100)
1 szklanka mąki orkiszowej (630)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1 1/4 szklanki mleka sojowego
1/3 szklanki oleju
1 duże jabłko

Wykonanie:
Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja starłam razem ze skórą).

W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

W drugim naczyniu wymieszać żółtka z olejem i mlekiem sojowym.

Białka ubić na sztywną pianę.

Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać, dodać pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem, na koniec dodać starte jabłko i ponownie delikatnie wymieszać.

Gofry piec w dobrze nagrzanej i naoliwionej gofrownicy przez około 5 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez 1 minutę, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1-2 minuty i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

11 komentarzy do “Gofry z jabłkiem i cynamonem”

  1. Niestety nie posiadam gofrownicy, ale Twój wypiek wygląda znakomicie. Kiedy tylko dorobię się swojej, będę musiała poeksperymentować.

    Odpowiedz
  2. cudowne śniadanie. z marzeń. nie tylko dziecięcych ;]
    wspaniały pomysł z tymi jabłkami i cynamonem. już czuję ich zapach! jak parzą palce, podczas porannej, łakomej konsumpcji prosto z gofrownicy ;]

    Odpowiedz
  3. wiosenka27 – widziałam, śliczne! 🙂

    mrufkazet – chętnie polecę Ci mój model 🙂

    Ag Pe – polecam, świetna zabawa! 🙂

    Maggie – tak właśnie było! poezja! 🙂

    lepszysmak – daj znać jaki Wam smakowały 🙂

    Edith – a warto! 🙂

    asieja – marzenia i pewien sentyment 🙂

    aga – :))

    Karmel-itka. – dokładnie! wyjadaliśmy je prosto z gofrownicy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz