Zupa kartoflanka

Zupa kartoflanka przygotowywana jest, jak sama nazwa wskazuje, na bazie ziemniaka 🙂 
W moim wydaniu jest to zupa bardzo prosta i szybka do przygotowania. Gęsta, ale nie zawiesista, dobrze przyprawiona, nie zabielana, za to mocno zielona 🙂

Składniki na 4-6 porcji:
8 szklanek wody
4 łyżki oliwy
8 sporych ziemniaków
2 marchewki
1 duża cebula
100 gram wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Zagotować wodę z 2 łyżkami oliwy. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, sól i pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor na 2 łyżkach oliwy. Dodać do zupy razem z oliwą i dalej gotować na wolnym ogniu.

Boczek drobno pokroić i wysmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy, ale bez wytopionego tłuszczu i zagotować.

Dodać przeciśnięty czosnek i zdjąć zupę z ognia.

Podawać na gorąco z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Smacznego 🙂

8 komentarzy do “Zupa kartoflanka”

  1. dziękuję dziewczęta i cieszę się, że zupa i Wam przypadła do gustu 🙂

    Kubełek Smakowy – ja dla tej zupy zrobiłam właśnie wyjątek i dodałam boczek 🙂
    w tym względzie zgadzam się z pieguskiem1976 🙂

    piegusek 1976 – 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz