Pstrąg bardzo ciekawie przyprawiony, o niebanalnym smaku. Polecam wypróbować, miłe wrażenia smakowe murowane! 🙂
Składniki na 2 porcje:
2 całe, oczyszczone pstrągi
3 łyżki oleju
2 łyżeczki nasion kopru
1 ząbek czosnku
1 szklanka mleka kokosowego
3 łyżki przecieru pomidorowego
1/3 szklanki rodzynek
1płaska łyżeczka przyprawy garam masala
Marynata:
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Dodatkowo do dekoracji:
cytryna
natka pietruszki
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać w małym naczyniu.
Skórę pstrąga naciąć po obu stronach w kilku miejscach ostrym nożem.
Umieścić pstrąga w płytkim, podłużnym naczyniu, zalać marynatą, przykryć i pozostawić na około 30-40 minut w chłodnym miejscu.
Po tym czasie rozgrzać olej na dużej patelni i smażyć nasiona kopru włoskiego, aż nasiona zaczną „strzelać”. Dodać rozgnieciony czosnek, mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać doprowadzając wywar do wrzenia.
Na patelnię wyłożyć pstrąga razem z marynatą, dodać rodzynki i przyprawę garam masala. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, następnie pstrąga przekręcić na drugą stronę i dalej dusić na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Podawać udekorowane natką pietruszki i ćwiartkami cytryny.
pstrągi lubię szczególnie, jednak z takim sosem jeszcze nigdy ich nie jadłam. intryguje mnie ten kokosowy dodatek 🙂
fajne i ciekawe smaki:)