Ciekawa i smaczna propozycja dla osób znudzonych goframi przygotowywanymi na bazie mąki. Miałam nadzieję, że tym przepisem zadowolę podniebienia osób będących na diecie bezglutenowej, niestety owies zawiera gluten, tak więc muszę się mocniej postarać… na szczęście mam już nowy pomysł 🙂 Póki co serdecznie zapraszam 🙂
Składniki na 8 gofrów:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka płatów owsianych
3 szklanki wrzącej wody
3 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki suszonych daktyli
1/4 szklanki migdałów w płatkach
szczypta soli
Wykonanie:
Kaszę jaglaną i płatki owsiane wsypać do naczynia i zalać wrzątkiem, szczelnie przykryć i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie dodać mąkę kukurydzianą, sól i daktyle i całość zmiksować blenderem przez około 1-2 minuty na gładką masę. Dodać migdały w płatkach i wymieszać łyżką.
Gofry piec w dobrze nagrzanej i naoliwionej gofrownicy przez około 6-7 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez 2 minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 2 minuty i znowu odwrócić. Gofry należy pilnować żeby nie piekły się zbyt długo, mocno spieczone będę bardziej twarde.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
No nie, dlaczego ja nie mam gofrownicy? 🙁
Zrobiłabym gdyby nie to że nie mam gofrownicy ale przepis gony zapamiętania :-).
Wyglądają wspaniale. Wprawdzie na diecie bezglutenowej nie jestem ale próbuję dietę utrzymać 🙂
Jaki fajny pomysł na goferki! Lubię takie ciekawe przepisy, na pewno by mi smakowały 🙂
Pozdrawiam.
Genialny pomysł na gofry. I jakie zdrowe. Pozdrawiama!
I teraz nie odpuszczę, teraz to ja muszę mieć gofrownicę:)
tyle pysznych gofrów mnie omija:)
Chyba o mnie myślałaś jak wklejałaś ten przepis co?
dzieki
jutro spróbuje i zobaczymy czy dziewczyny bedą zadowolone-ostatnio u nas królują gofry gryczane – pycha 🙂
świetne!
Majana – spróbuj, a się przekonasz 😉
Grażyna – to na pewno są gofry dietetyczne, można jeść do woli! 🙂
Mihrunnisa, kikimora – być może na zakup gofrownicy czas 🙂
Gosia – i smaczne 🙂
mrufkazet – do dzieła! 🙂
paula – a owszem, ale jak się okazuje muszę się mocniej postarać, więc już zakasuję rękawki 🙂
wykrywacz smaku – dziękuję!
zrobiłam, zrobiłam! 🙂 na dzisiejsze śniadanie! pyszne 🙂 pominęłam tylko daktyle i migdały 🙂
Magda – cieszę się, że smakowały! 🙂