Gofry jaglano-owsiane z daktylami i migdałami

Ciekawa i smaczna propozycja dla osób znudzonych goframi przygotowywanymi na bazie mąki. Miałam nadzieję, że tym przepisem zadowolę podniebienia osób będących na diecie bezglutenowej, niestety owies zawiera gluten, tak więc muszę się mocniej postarać… na szczęście mam już nowy pomysł 🙂 Póki co serdecznie zapraszam 🙂

Składniki na 8 gofrów:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka płatów owsianych
3 szklanki wrzącej wody
3 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki suszonych daktyli
1/4 szklanki migdałów w płatkach
szczypta soli

Wykonanie:
Kaszę jaglaną i płatki owsiane wsypać do naczynia i zalać wrzątkiem, szczelnie przykryć i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie dodać mąkę kukurydzianą, sól i daktyle i całość zmiksować blenderem przez około 1-2 minuty na gładką masę. Dodać migdały w płatkach i wymieszać łyżką.

Gofry piec w dobrze nagrzanej i naoliwionej gofrownicy przez około 6-7 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez 2 minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 2 minuty i znowu odwrócić. Gofry należy pilnować żeby nie piekły się zbyt długo, mocno spieczone będę bardziej twarde.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

11 komentarzy do “Gofry jaglano-owsiane z daktylami i migdałami”

  1. Chyba o mnie myślałaś jak wklejałaś ten przepis co?
    dzieki
    jutro spróbuje i zobaczymy czy dziewczyny bedą zadowolone-ostatnio u nas królują gofry gryczane – pycha 🙂

    Odpowiedz
  2. Majana – spróbuj, a się przekonasz 😉

    Grażyna – to na pewno są gofry dietetyczne, można jeść do woli! 🙂

    Mihrunnisa, kikimora – być może na zakup gofrownicy czas 🙂

    Gosia – i smaczne 🙂

    mrufkazet – do dzieła! 🙂

    paula – a owszem, ale jak się okazuje muszę się mocniej postarać, więc już zakasuję rękawki 🙂

    wykrywacz smaku – dziękuję!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz