Ciasto migdałowe ze śliwkami

Zapraszam na pyszne ciasto migdałowe ze śliwkami. Proszę nie zrażać się małą ilością cukru, słodycz owoców naprawdę wystarcza 🙂 

Składniki na ciasto o średnicy 26 centymetrów:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej + 1 łyżka
3 łyżki cukru trzcinowego + 1 łyżka
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki mielonych migdałów
2 jajka
1/2 szklanki mleka orkiszowego
2 łyżki płatków migdałowych
10-12 dużych, słodkich śliwek

Dodatkowo:
1 łyżka margaryny bezmlecznej do posmarowania blaszki
1 łyżka mąki orkiszowej z pełnego przemiału do posypania blaszki
(mąkę można zastąpić kaszą manną)

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestkę i pokroić na ćwiartki.

Blaszkę posmarować margaryną bezmleczną i wysypać mąką.

Margarynę bezmleczną (100 gram) ubić, dodawać po kolei – 3 łyżki cukru trzcinowego, cukier waniliowy, mielone migdały, jajka, mleko orkiszowe – i mieszać na jednolitą masę. Dodać mieszankę mączną, wymieszać i na koniec wmieszać płatki migdałowe.

Ciasto przełożyć na blaszkę, na wierzchu ułożyć śliwki (skórkami do dołu), posypać 1 łyżką cukru trzcinowego i ułożyć łyżkę margaryny bezmlecznej pociętą na wiórki.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę lub do ładnego zrumienienia. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić czy ciasto jest upieczone – drewniana wykałaczka po wyjęciu z ciasta powinna być sucha.

Po wyjęciu z piekarnika zostawić do przestygnięcia.

Smacznego 🙂

10 komentarzy do “Ciasto migdałowe ze śliwkami”

  1. Teraz tylko śliwki:) Ewentualnie jabłka:). A tu słodycz jest jeszcze z migdałów:). Poza tym orkisz jest taki troszkę miodowy. A margaryny bezmlecznej nie widziałam jeszcze…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz