Gofry bez jajek i tłuszczu? Proszę bardzo!
Rodzaj płatków można zmienić, mleko orkiszowe zastąpić wodą lub innym rodzajem mleka, ksylitol cukrem trzcinowym.
Rodzynki mogą zostać – pysznie się komponują 🙂
Składniki na 8 gofrów:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków żytnich
1/2 szklanki płatków jęczmiennych
1 łyżka płatków gryczanych
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 1/2 szklanki wody
1 szklanka mleka orkiszowego
1 łyżka ksylitolu
szczypta soli
Dodatkowo:
2/3 szklanki rodzynek
olej do smarowania gofrownicy
Wykonanie:
Wszystkie składniki na gofry zmiksować w blenderze na gładką masę. Odstawić na około 15 minut.
Dodać rodzynki i wymieszać.
Piec w dobrze nagrzanej i naoliwionej gofrownicy przez około 8 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 2-3 minuty i znowu odwrócić.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
kurczę, muszę zawalczyć z K. o gofrownicę albo o tą do serduszek.
no muszę i tyle.
to jedyna rzecz w kuchni której brak coraz bardziej mi doskwiera!
pędzę piec chlebek bułgarski.
miło, że mnie odwiedziłaś!:)
P.
ale złociste 🙂 uwielbiam gofry! 😀
klliisiaa – ja również, dlatego tak "modzę" sobie i innym 😀
pees – zbliżają się Święta, czas pisania listów do Mikołaja… 🙂
czekam na gorącą relację z wypieku 🙂
To mi się podoba 🙂 Właśnie odkurzyłam gofrownicę i teraz zapowiada się etap wielkiego próbowania, więc Twój przepis zapisuję do rychłego testowania!
po prostu świetne!
te gofry mnie urzekły.
gofry to jest to, co uwielbiam jeść jak przyjeżdżam do Was:)))
podoba mi się przepis z tą mąką kukurydzianą! nie widziałam jeszcze takiego!
mam jeszcze trochę w szafie, więc akurat się przyda 😉
wydają się byc takie pysznie chrupiące.
Te gofry są takie cudne, a moja gofrownica właśnie padła 🙁
Zapisuję przepis na te gofry, bo wydaje się naprawdę dobry. (:
Jakie świetne sa te goferki! Podobają mi sie. Zupełnie inne i takie pyszne!
Pozdrówki
bez jajek, bez tłuszczu! szok! nie znałam tego i chętnie spróbuję. Pozdrawiam i dziękuję
MesmerizingBakes – akurat 🙂
mrufkazet – musisz przyjeżdżać częściej w takim razie 😉
Karmel-itka. – cieszę się bardzo 🙂
Arvén – rychło testuj, żeby się gofrownica nie zakurzyła! 🙂
Monika – tak mi przykro, może da się ją uzdrowić/zastąpić?
asieja – i takie są! na gorąco podane tak fajnie chrupią 🙂
noresay – polecam i pozdrawiam 🙂
Majana – 🙂
wilczyca-Aga – wersja oszczędna 😛