Pancakes z płatków orkiszowych bez cukru

Kategoria: naleśniki i placki

Przepis na smaczne, pożywne i zdrowe śniadanie – płatki orkiszowe, mąka graham i jabłko. Plus kawa zbożowa.
Przepis na udany dzień – pyszne śniadanie w miłym towarzystwie! Zapraszam 🙂

Składniki na około 32 placuszki:
1 szklanka płatków orkiszowych
1 szklanka wrzącej wody
1 duże jabłko
1 szklanka mąki orkiszowej (1850)
1/2 szklanki mleka sojowego
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:
Płatki orkiszowe zalać wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do namoczonych płatków dodać mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać żółtka, olej i mleko sojowe, wymieszać. Dodać starte jabłko.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą ciasta.

Pancakes smażyć z obu stron na suchej patelni.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

10 komentarzy do “Pancakes z płatków orkiszowych bez cukru”

  1. Zrobiłam je i dorzuciłam jeszcze posiekaną czekoladę (na potrzeby recenzji dla Ale Dobre). Były przepyszne i smakowałyby tak nawet bez tej czekolady, dużo dało to ubite białko. 🙂 Musiałam tylko dać troszkę więcej mąki, może to wynikło z wielkości/soczystości jabłka.
    Do powtórki 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz