Biszkopt żytni z wiśniami

Lubimy rzeczy, które można przygotować lekko, łatwo i przyjemnie. A co powiecie na dodanie jeszcze jednego przymiotnika? Zdrowe ciasto z wiśniami. Naprawdę lekkie, naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu i jeszcze smaczne, poza tym, że zdrowe, ale o tym już było 🙂
Kto ma ochotę na kawałek?

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
1 szklanka mąki żytniej (2000)
4 jaja (białka i żółtka oddzielnie)
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki oleju ryżowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 szklanka drylowanych wiśni (mogą być mrożone)

Wykonanie:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować margaryną bezmleczną i posypać mąką żytnią lub kaszą manną.

Żółtka ubić z ksylitolem na jasną masę, powoli dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kardamon i zmiksować na jednolitą masę.

Ubić pianę z białek. Połowę ubitej piany zmiksować z ciastem, resztę piany delikatnie wmieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek po wetknięciu i wyjęciu z ciasta musi być suchy).
Zostawić na 10 minut w blaszce i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

19 komentarzy do “Biszkopt żytni z wiśniami”

  1. czytam tytuł i się zastanawiam – ten nieszczęsny biszkopt? tylko ten żytni mi nie pasował:) ale jak weszłam, to już wiem który to i żałuje, że się nie załapałam na kawałeczek:)

    dream-about-muffins – odpowiem za kawę – ksylitol możesz kupić w sklepie ze zdrową żywnością:)

    Odpowiedz
  2. noresay – ja użyłam mrożonych, bo ślinka mi leciała po pas na samą myśl, do lata bym nie dotrwała 🙂

    dream-about-muffins – jak napisały wyżej dzielne blogerki (pozdrawiam :), sklepy ze zdrową żywnością, dobrze zaopatrzone markety, internet, sklepy zielarskie (i tutaj kupuję bo jest najtaniej 🙂
    dziękuję za zaproszenie, będę Cię odwiedzać 🙂

    mrufkazet – nie TEN, inny, szczęsny, nie musiałam go siłą wyjmować z blaszki 🙂
    ja też żałuję, że załapałam się tylko na 2 kawałeczki:)

    slyvvia – koniecznie :)))

    Monika – właśnie 🙂

    Majana – proszę bardzo 🙂

    Amy – polecam i czekam na relację 🙂

    Jak u Ma-gdy – są różne rodzaje cukrzycy, "nasz" cukrzyk takie ciasto by mógł jeść, ale lepiej się upewnić pytając lekarza o dokładne zalecenia dotyczące diety
    pozdrawiam ciepło 🙂

    Odpowiedz
  3. Mmm
    🙂
    mam żytnią mąkę! w szafce, czekała na chleb ale kto wie, może czas na ciacho?
    jestem taaaka zła, że nie mroziłam śliwek, że nie pytaj:<

    buziak:)

    Odpowiedz
  4. klliisiaa – ten jest prawie letni 🙂

    pees – ja żałuję wielu owoców, ale moja zamrażarka pęka w szwach, zawsze zostaje sklep 🙂

    MesmerizingBakes – ślinka cieknie i ciasto znika! czary 🙂

    Ivka – czas na ten pierwszy raz :)))

    pozdrawiam Was ciepło 🙂

    Odpowiedz
  5. Witaj.
    Nieśmiało chciałem zasugerować rezygnację z proszku do pieczenia, który zawiera w swoim składzie trujący kwasek cytrynowy i zastąpienie go taką samą ilością sody, a rolę kwasku powierzyłem 2 łyżkom octu winnego.

    Odpowiedz
  6. Hey! świetny przepis. Mam tylko pytanko. Czy możliwe byłoby użycie śliwek węgierek zamiast wiśni? Nie wiem czemu, ale z jakiegoś powodu, ten wypiek pasowałby mi do nich właśnie 😀 ale wersję z wiśniami też chętnie zrobię! Uwielbiam takie zdrowe przepisy!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz