Makowiec drożdżowy na cieście Olgi

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pyszny makowiec, przepis na ciasto zdradziła nam Olga i robię je bardzo często. Świątecznie w formie makowców, codziennie w wersji bułek. Obie są tak samo pyszne. Polecam 🙂

Składniki na ciasto:
25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
25 dag mąki orkiszowej (630)
12 dag masła
4-5 żółtek
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4-5 dag drożdży
1 szklanka mleka ryżowego
szczypta soli 

Składniki na nadzienie makowe:
1/2 kg mielonego maku
1 szklanka mleka ryżowego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
6-8 łyżek naturalnego miodu
60 gram masła klarowanego (rozpuszczonego)
ew. bakalie (orzechy, rodzynki itp.)
2 białka

Wykonanie:
Przygotować ciasto: mleko podgrzać do temperatury ok. 40 stopni, masło klarowane rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
W dużym naczyniu (maszynowcy w dzierży) wymieszać drożdże z 3 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, przykryć ściereczką i odstawić, aż drożdże zaczną rosnąć.
Do rosnących drożdży dodać oba rodzaje mąki, resztę cukru, cukier waniliowy, resztę mleka ryżowego, sól, żółtka, rozpuszczone masło i wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (maszynowe wyrabianie ciasta zajmuje około 8 minut).
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie: mak wymieszać z mlekiem ryżowym, cukrem, miodem, rozpuszczonym masłem. Można dodać bakalie. Białko jaja ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. W razie potrzeby nadzienie można dosłodzić, a jeśli jest za suche, dodać do 1/2 szklanki mleka (nadzienie ma mieć zwartą konsystencję i nie rozsypywać się).

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą szybko zagnieść i rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt o wielkości około 30 x 40cm.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć połowę nadzienia makowego i delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ciasto luźno owinąć w papier do pieczenia i ułożyć na blaszce do pieczenia (koniec zawiniętego ciasta powinien znaleźć się na dole).
Zostawić na 10 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym białkiem jaja, używając kuchennego pędzla.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, do ładnego zrumienienia.

Zrolowane ciasto można też pokroić na 12 kawałków, każdy dowolnie uformować lub po prostu ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przycisnąć drewnianym patyczkiem i piec jak wyżej.

Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

One Response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.