Muffiny można piec ciągle i nigdy się nie znudzą, ponieważ zawsze możemy dać się zaskoczyć nowym nadzieniem, zachęcającym wyglądem i wyjątkowym smakiem 🙂
Składniki na 12 sztuk:
Składniki suche:
250 gram mąki orkiszowej (630)
150 gram cukru pudru
1 łyżka mleka w proszku sojowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25 gram płatków migdałowych
Składniki mokre:
150 gram margaryny bezmlecznej
100 ml wody
2 jajka
Dodatkowo:
150 gram jagód (mogą być mrożone)
Składniki na posypkę:
25 gram płatków migdałowych
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie:
W naczyniu rozbełtać jajka, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę bezmleczną, wymieszać, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko w proszku, sodę i sól i szybko wymieszać. Dodać mleko i płatki migdałowe – pobieżnie wymieszać, na koniec dodać jagody i delikatnie połączyć z resztą masy.
Ciasto wkładać do mufinkowych foremek do 3/4 wysokości, każdą muffinkę posypać cukrem i płatkami migdałowymi, delikatnie wgniatając je w ciasto.
Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Smacznego 🙂
Blog tak apetyczny, że aż ślinka cieknie! Kilka przepisów już wydrukowałam na prośbę mojej Mamy, a w następny weekend pieczemy muffinki 🙂 Czekam na kolejne kulinarne odkrycia Autorki!
Pozdrawiam,
Kasia-Pabianice
Kasiu, bardzo dziękuję!
Życzę Wam udanych wypieków i nie tylko 🙂