Składniki na 18 sztuk
Składniki suche:
1 szklanka mąki
1 szklanka mielonych migdałów
2 łyżki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki mokre:
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki olejku migdałowego
Dodatkowo:
1/2 szklanki ciemnego cukru trzcinowego
1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Składniki suche i mokre mieszamy w osobnych naczyniach.
Do składników suchych dodajemy mokre i bardzo pobieżnie mieszamy, dodajemy czekoladę pokrojoną w drobną kostkę i cukier i znowu mieszamy, niezbyt dokładnie.
Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy do muffinkowych foremek do 3/4 wysokości, można użyć specjalnych papilotek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Smacznego 🙂