Barszcz wigilijny

Wigilia, świąteczny czas, świąteczny, postny barszcz. W naszym domu podawany zawsze do pasztecików, uszek lub pierogów, a najczęściej do wszystkich powyżej 🙂 

Składniki na około 3 litry barszczu:
100 gram suszonych grzybów
1 1/2 kg buraków (około 8 sztuk)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2-3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
8-10 ziarenek pieprzu
sól do smaku

Dodatkowo:
1 litr kwasu buraczanego
1/3 szklanki czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
sól, mielony pieprz i cukier do smaku
4 ząbki czosnku

Wykonanie:
Grzyby opłukać, włożyć do garnka, wlać 1 1/2 litra wody i zostawić na noc do namoczenia.
Następnego dnia gotować przez 1 1/2 godziny na wolnym ogniu. Wywar przecedzić przez sitko i odstawić. Grzyby można użyć do przygotowania nadzienia do pasztecików lub uszek.

Warzywa na barszcz obrać, pokroić w plasterki, zalać 2 litrami wody (wszystkie składniki muszą być przykryte), dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Wywar przecedzić przez sitko i połączyć z wywarem z grzybów.

Do wywaru dodać kwas buraczany w proporcji 3/4 wywaru na 1/4 kwasu buraczanego. Podgrzać barszcz do momentu wrzenia, nie doprowadzając do zagotowania. Doprawić solą, mielonym pieprzem i ewentualnie cukrem do smaku, dodać wino i czosnek pokrojony w plasterki. Przelać przez sitko, żeby barszcz był czysty.

Podawać na gorąco.

Smacznego 🙂

5 komentarzy do “Barszcz wigilijny”

Dodaj komentarz