Uprzejmie przypominam, że właśnie zbliża się ostatnia chwila na przygotowanie kwasu buraczanego, którego użyjemy do zrobienia barszczu wigilijnego. U mnie już pachnie 🙂
Składniki:
1 kg buraków
30 gram chrzanu (2 spore korzenie)
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
mały kawałek selera
główka czosnku
łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
3 łyżeczki soli
2-3 litry przegotowanej, lekko ciepłej wody
kromka suchego chleba na zakwasie
Wykonanie:
Buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości około 5 milimetrów.
Chrzan obrać, umyć i pokroić na około 1 centymetrowe kawałki.
Czosnek obrać, umyć i pokroić na plastry.
Warzywa przełożyć do czystego szklanego lub kamionkowego słoja, zalać wodą (muszą być przykryte), dodać kminek, cukier i sól. Lekko zamieszać.
Kromkę chleba na zakwasie ususzyć na ruszcie tostera lub w piekarniku (ważne, żeby był zupełnie suchy). Położyć na wierzchu.
Słój przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 5-6 dni. Po tym czasie usunąć wierzchnią warstwę (w wyniku kwaszenia utworzy się kożuch) i kwas przelać do butelek lub słoików.
Tak przygotowany kwas może być przechowywany w lodówce do 2 miesięcy.
Smacznego 🙂
u mnie już gotowy i robię bardzo podobnie jak Ty. Pozdrawiam
nie ma jak barszcz na własnym zakwasie:)