Lubimy rzeczy, które można przygotować lekko, łatwo i przyjemnie. A co powiecie na dodanie jeszcze jednego przymiotnika? Zdrowe ciasto z wiśniami. Naprawdę lekkie, naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu i jeszcze smaczne, poza tym, że zdrowe, ale o tym już było 🙂
Kto ma ochotę na kawałek?
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
1 szklanka mąki żytniej (2000)
4 jaja (białka i żółtka oddzielnie)
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki oleju ryżowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 szklanka drylowanych wiśni (mogą być mrożone)
Wykonanie:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować margaryną bezmleczną i posypać mąką żytnią lub kaszą manną.
Żółtka ubić z ksylitolem na jasną masę, powoli dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kardamon i zmiksować na jednolitą masę.
Ubić pianę z białek. Połowę ubitej piany zmiksować z ciastem, resztę piany delikatnie wmieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek po wetknięciu i wyjęciu z ciasta musi być suchy).
Zostawić na 10 minut w blaszce i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
taaak!!
jestem fanką zdrowego jedzenia:)
Gdzie mogę kupić ksylitol?
ja mam ochotę, wieelką. Zapisuję przepis
pozdrawiam i zapraszam do mnie!
Z wiśniami spróbuję pewnie dopiero w lecie, ale sam taki biszkopt kusi, oj, kusi!
Uwielbiam razowe ciasta, więc przepis zapisuję:). Pewnie spróbuję z innymi owocami, bo wiśni nie mam w zamrażarce;).
O mniam! Ja poproszę:)
Ksylitol widziałam ostatnio w Carrefourze:)
Pozdrowienia.
Uwielbiam takie słodycze! Jesz i nie masz wyrzutów sumienia 😉
Ooo, takiego biszkoptu jeszcze nie jadłam, a z pewnością jest pyszny. Koniecznie do wypróbowania 🙂
czytam tytuł i się zastanawiam – ten nieszczęsny biszkopt? tylko ten żytni mi nie pasował:) ale jak weszłam, to już wiem który to i żałuje, że się nie załapałam na kawałeczek:)
dream-about-muffins – odpowiem za kawę – ksylitol możesz kupić w sklepie ze zdrową żywnością:)
czy to ciasto nadaje się dla diabetyków? szukam przepisu na ciasto dla bliskiej osoby, u której ostatnio rozpoznano cukrzycę…
noresay – ja użyłam mrożonych, bo ślinka mi leciała po pas na samą myśl, do lata bym nie dotrwała 🙂
dream-about-muffins – jak napisały wyżej dzielne blogerki (pozdrawiam :), sklepy ze zdrową żywnością, dobrze zaopatrzone markety, internet, sklepy zielarskie (i tutaj kupuję bo jest najtaniej 🙂
dziękuję za zaproszenie, będę Cię odwiedzać 🙂
mrufkazet – nie TEN, inny, szczęsny, nie musiałam go siłą wyjmować z blaszki 🙂
ja też żałuję, że załapałam się tylko na 2 kawałeczki:)
slyvvia – koniecznie :)))
Monika – właśnie 🙂
Majana – proszę bardzo 🙂
Amy – polecam i czekam na relację 🙂
Jak u Ma-gdy – są różne rodzaje cukrzycy, "nasz" cukrzyk takie ciasto by mógł jeść, ale lepiej się upewnić pytając lekarza o dokładne zalecenia dotyczące diety
pozdrawiam ciepło 🙂
żytnie ciasto.. pycha! a wiśnie, cynamon i kardamon to wyśmienite połączenie. aż ślinka cieknie!
Mmm
🙂
mam żytnią mąkę! w szafce, czekała na chleb ale kto wie, może czas na ciacho?
jestem taaaka zła, że nie mroziłam śliwek, że nie pytaj:<
buziak:)
jakbym miała wisnie to bym od razu zrobiła- ostatnio mam dość tych wszystkich "zimowych" wypieków 😉
Jeszcze nie jadłam żytniego ciasta, wygląda bardzo apetycznie
klliisiaa – ten jest prawie letni 🙂
pees – ja żałuję wielu owoców, ale moja zamrażarka pęka w szwach, zawsze zostaje sklep 🙂
MesmerizingBakes – ślinka cieknie i ciasto znika! czary 🙂
Ivka – czas na ten pierwszy raz :)))
pozdrawiam Was ciepło 🙂
Bardzo ciekawy przepis i fajnie ,że tu trafiłam , bo widzę dla siebie wiele inspiracji 🙂
szybko, smacznie i zdrowo to moja ulubiona zbitka słowna 🙂
super wygląda Twoje ciacho!
Witaj.
Nieśmiało chciałem zasugerować rezygnację z proszku do pieczenia, który zawiera w swoim składzie trujący kwasek cytrynowy i zastąpienie go taką samą ilością sody, a rolę kwasku powierzyłem 2 łyżkom octu winnego.
fajny przepis 😉
ja chyba spróbuję z truskawkami;)
w końcu sezon trwa;)
pozdr;]
Hey! świetny przepis. Mam tylko pytanko. Czy możliwe byłoby użycie śliwek węgierek zamiast wiśni? Nie wiem czemu, ale z jakiegoś powodu, ten wypiek pasowałby mi do nich właśnie 😀 ale wersję z wiśniami też chętnie zrobię! Uwielbiam takie zdrowe przepisy!