Małe, słodkie, smakowite ciasteczka na każdą okazję.
Stopień trudności – dziecinnie łatwe.
Czas przygotowania – jedna ulubiona piosenka.
Kalorie – kto by chciał je liczyć 🙂
Składniki na 16 ciasteczek:
1 szklanka płatków orkiszowych
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy)
75 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
1 jajko
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać płatki z mąką, wiórkami i cukrem, dodać margarynę i jajko i szybko wyrobić jednolite ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
Prezentują się wspaniale;)
Uwielbiam aromat pieczonego kokosu. Świetne ciasteczka 🙂
W trakcie czytania kąciki ust same się unoszą:)
Pysznie:)
Śliczne i na pewno pyszne. Częstuję się jednym:)
pyszna prostota- tak po prostu orkiszowo, chrupiąco, lekko słodko… Zjadłabym takie
uwielbiam wszystko co kokosowe…
dziękuję 🙂