Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Pancakes z płatków orkiszowych bez cukru

Przepis na smaczne, pożywne i zdrowe śniadanie – płatki orkiszowe, mąka graham i jabłko. Plus kawa zbożowa.
Przepis na udany dzień – pyszne śniadanie w miłym towarzystwie! Zapraszam 🙂

Składniki na około 32 placuszki:
1 szklanka płatków orkiszowych
1 szklanka wrzącej wody
1 duże jabłko
1 szklanka mąki orkiszowej (1850)
1/2 szklanki mleka sojowego
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:
Płatki orkiszowe zalać wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do namoczonych płatków dodać mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać żółtka, olej i mleko sojowe, wymieszać. Dodać starte jabłko.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą ciasta.

Pancakes smażyć z obu stron na suchej patelni.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    Lubię takie placuszki;)

    • Kaś, 2011-11-14, 18:02

    Odpowiedz

    lubię takie zdrowe śniadania, placki są świetne

    • Tyna, 2011-11-14, 21:06

    Odpowiedz

    Ale zdrowe! Świetny przepis, zapisuję:)

    • aga, 2011-11-14, 21:06

    Odpowiedz

    ale smakowite placuskzi i jeszcze jakie zdrowe:)

  2. Odpowiedz

    O,boskie placuszki.Zjadłabym na śniadanie z wielką chęcią:)
    Na obiad zresztą też:)

  3. Odpowiedz

    Interesujący przepis, chętnie wypróbuję 🙂 Zdrowe śniadania to mój konik :>

  4. Odpowiedz

    na zdrowie, na zdrowie :))

  5. Odpowiedz

    świetne, na pewno wypróbuję, ale zacznę od 8 sztuk;-))

  6. Odpowiedz

    Zrobiłam je i dorzuciłam jeszcze posiekaną czekoladę (na potrzeby recenzji dla Ale Dobre). Były przepyszne i smakowałyby tak nawet bez tej czekolady, dużo dało to ubite białko. 🙂 Musiałam tylko dać troszkę więcej mąki, może to wynikło z wielkości/soczystości jabłka.
    Do powtórki 😉

  7. Odpowiedz

    skuwka – zacznij od 16tu, żebyś jajka na pół nie musiała dzielić 😉

    kikimora – albo od wielkości jajka/jabłka, ważne że smakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.