Pieczone pączki z wyjątkowym kształtem

Pieczone pączki to poważna sprawa 🙂 Oczywiście łatwiej i szybciej robimy je na tłuszczu. Jeśli wolisz wersję „wytłuszczoną” z pewnością zajrzysz do wpisu pączki smażone. Chociaż smażone są szybkie i pyszne to dzisiaj przepis dla cierpliwych graczy 🙂 z równie zasłużonym finałem.

Składniki na 24 średniej wielkości pączków:
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
7 g (1 paczka) suchych lub 14 g świeżych drożdży
2 łyżki margaryny bezmlecznej (roztopionej)
2/3 szklanki ciemnego cukru
2 jajka
5 szklanek mąki orkiszowej
1 łyżka mleka sojowego w proszku
1 łyżeczka soli

Do posmarowania i obtoczenia:
100 g margaryny bezmlecznej (roztopionej)
1,5 szklanki ciemnego cukru
1 łyżka cynamonu

Wykonanie:
Po pierwsze, suche drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn czyli użyć pół szklanki ciepłej wody, łyżkę cukru i łyżkę mąki rozetrzeć z drożdżami i pozostawić około 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodać roztopioną margarynę i cukier. Następnie, dodajemy roztrzepane jajka, mąkę i sól. Teraz można wyrobić jednolite ciasto. 
Co dalej? Wiadomo. Gdy ciasto jest gotowe, nie klei się do ręki więc można już przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i rozwałkować na grubość około 10 mm. Wycinać dowolne kształty dużą foremką i mniejszą (dziurki), by powstał kształt podobny do oponek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3-4 cm.
Następnie przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut.
Pączki piec w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut.
W czasie pieczenia pączków roztopić margarynę i wymieszać cukier z cynamonem.
Na koniec, (u)pieczone pączki przestudzić przez około 2 minuty. Po tym czasie, używając pędzla, smarować je rozpuszczoną margaryną z każdej strony i obtoczyć w cukrze zmieszanym z cynamonem. Finalnie, odłożyć na kratkę do przestygnięcia.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz