Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Pączki pieczone

 
Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.blox.pl, ja dokonałam niewielkich modyfikacji.

Składniki na 24 średniej wielkości pączków:
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
7 g (1 paczka) suchych lub 14 g świeżych drożdży
2 łyżki margaryny bezmlecznej (roztopionej)
2/3 szklanki ciemnego cukru
2 jajka
5 szklanek mąki orkiszowej
1 łyżka mleka sojowego w proszku
1 łyżeczka soli

Do posmarowania i obtoczenia:
100 g margaryny bezmlecznej (roztopionej)
1,5 szklanki ciemnego cukru
1 łyżka cynamonu

Wykonanie:
Suche drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn – pół szklanki ciepłej wody, łyżkę cukru i łyżkę mąki rozetrzeć z drożdżami i pozostawić około 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodać roztopioną margarynę i cukier, a następnie roztrzepane jajka, mąkę i sól i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto jest gotowe, kiedy nie klei się do ręki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i rozwałkować na grubość około 10 mm. Wycinać dowolne kształty dużą foremką i mniejszą (dziurki), by powstał kształt oponek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3-4 cm.
Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut.
W czasie pieczenia pączków roztopić margarynę i wymieszać cukier z cynamonem.
Pączki po upieczeniu przestudzić przez około 2 minuty oraz, używając pędzla, smarować rozpuszczoną margaryną z każdej strony i obtoczyć w cukrze zmieszanym z cynamonem. Odłożyć na kratkę do przestygnięcia.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.