Kolejne muffiny, jak zawsze z tego co pod ręką 🙂
Składniki na 12 sztuk:
Składniki suche:
1 1/2 szklanki płatków śniadaniowych (najlepiej z pełnego ziarna)
1 1/2 szklanki mąki (do 630)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Składniki mokre:
1 szklanka wody
1/2 szklanki oleju
1 jajko
Dodatkowo:
1/2 szklanki suszonych moreli pokrojonych w kostkę
Wykonanie:
Płatki lekko pognieść. Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach, wsypać mokre do suchych i pobieżnie zamieszać, dodać skrojone morele i jeszcze raz niedokładnie zamieszać.
Ciasto wyłożyć do muffinkowych foremek do 2/3 wysokości.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na 5 minut w foremkach, następnie wyjąć na kratkę do przestygnięcia.
Smacznego 🙂