Pieczeń wieprzowa z warzywami

Kategoria: mięsa i mięsiwa

Przepis na pieczeń autorstwa mojego taty – absolutnie polecam!
Doskonały dodatek do chleba, detronizujący wędliny, kiełbasy i inne wyroby sklepowe. Czas przygotowania jest naprawdę krótki, a wyśmienity smak pozostaje na długo 🙂

Składniki na 3 małe blaszki (8×20 cm):
1 1/2 kilograma chudej karkówki bez kości
40 dekagram boczku wędzonego
2 duże cebule
1 czerwona papryka
4 jajka
6 łyżek oleju
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zmielić, oczywiście można użyć gotowego mielonego mięsa.

Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się ładnie zeszkli.

Paprykę pokroić w drobną kostkę.

Do mięsa dodać warzywa, jajka i przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać.

Masę wyłożyć do blaszek wyłożonych folią lub papierem do pieczenia i przykryć je papierem do pieczenia, grubo złożonym i zmoczonym w wodzie (jak na zdjęciu poniżej).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdjąć papier, żeby pieczeń ładnie zrumieniła się na wierzchu.

Po wyjęciu z piekarnika pieczeń zostawić w blaszce do wystygnięcia, w tym czasie mięso wchłonie sok, który wytworzył się w czasie pieczenia.

Pieczeń zawiniętą w folię aluminiową można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz