Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Drożdżówki z budyniem i żurawiną

Zawsze chciałam je zrobić, ale nigdy nie miałam okazji. Pewnego dnia kupiłam duży karton mleka migdałowego i wiedziałam, że teraz nastąpi czas spełniania zachcianek, i tak powstał ten przepis 🙂

Składniki na 12 sztuk:

Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
14 gram (2 opakowania) drożdży w proszku
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
60 dekagram margaryny bezmlecznej
1 szklanka mleka migdałowego
2 jajka o temperaturze pokojowej

Składniki na budyń:
2 1/2 szklanki mleka migdałowego
2 budynie bez cukru (na 3/4 litra mleka każdy)
4 łyżki cukru
3 łyżki żurawiny
1 łyżeczka aromatu migdałowego

Dodatkowo:
1/2 szklanki migdałów, dość drobno posiekanych
1 jajko

Wykonanie:
Przygotować zaczyn drożdżowy – ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę wsypać do dużego naczynia, dodać jajka, rozpuszczoną i przestudzoną do temperatury pokojowej margarynę, sól i zagniatając połączyć wszystkie składniki. Dodać zaczyn drożdżowy i dokładnie wyrobić ciasto, aż zrobi się miękkie i zacznie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, na 2 i pół szklanki mleka migdałowego, przed dodaniem budyniu rozpuszczając cukier i aromat migdałowy. Do gorącej masy dodać żurawinę, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając, żeby masa nie straciła gładkości.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z naczynia, ponownie wyrobić i rozwałkować na kwadrat o boku 40 centymetrów. Na rozwałkowanym cieście równomiernie rozsmarować budyń i zwinąć ciasto w rulon.
Ostrym nożem pokroić ciasto na 12 kawałków i każdy układać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach (wszystkie bułki mieszczą się na standardowej dużej blaszce piekarnika).
Bułki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie posmarować bułki roztrzepanym jajkiem posypać posiekanymi migdałami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Podawać ze smakiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.