Grochówka na golonce

Kategoria: zupy

Gęsta, gorąca i bardzo dobrze przyprawiona grochówka zawsze wywołuje anielski uśmiech na mojej twarzy. Od razu pojawia się pytanie – zdążę zrobić ją jeszcze dzisiaj?

Składniki na 8 porcji:
1 szklanka połówek łuskanego grochu zielonego (można zastąpić grochem żółtym)
1 szklanka połówek łuskanego grochu żółtego
1 średnia golonka bez skóry
20 dekagram boczku wędzonego
2 duże marchewki
1 duży korzeń pietruszki
2 duże cebule
liście laurowe
ziele angielskiego
sól i pieprzu do smaku

Wykonanie:
Golonkę włożyć do zimnej wody, zagotować, odlać wodę, ponownie zalać zimną wodą i zagotować.
Dodać przepłukany groch, przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz) i gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut.

Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce i dodać do zupy, która cały czas ma gotować się na wolnym ogniu. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju.

Boczek pokroić w słupki, wysmażyć na suchej patelni często mieszając i dodać do zupy.
Na koniec dodać ziemniaki pokrojone w sporą kostkę. Podgotować zupę przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Sprawdzić, czy nie trzeba zupy doprawić, ewentualnie dodać sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Wyłączyć gaz, dodać roztarty w dłoniach majeranek i podawać póki gorące.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz