Muffiny z żurawiną

Muffiny zgodnie z zamówieniem, miały być słodkie i z naprawdę dużą ilością żurawiny – się robi 🙂

Składniki na 12 sztuk:

Składniki suche:
1 szklanka i 1 łyżka mąki (do 630)
1 szklanka i 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli

Składniki mokre:
2 jajka
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka ryżowego

Dodatkowo:
1 szklanka suszonej żurawiny
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka cukru wanilinowego

Wykonanie:
Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach, wsypać mokre do suchych i pobieżnie zamieszać, dodać żurawinę i jeszcze raz niedokładnie zamieszać.

Ciasto wyłożyć do muffinkowych foremek do 2/3 wysokości, posypać cukrem i płatkami owsianymi.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na 5 minut w foremkach, następnie wyjąć na kratkę do przestygnięcia.

Smacznego 🙂

4 komentarze do “Muffiny z żurawiną”

  1. Witam,

    Muffiny – przetestowane. Smakowo super (dodałam jeszcze ananasa), do wyglądu miałam trochę zastrzeżeń – ale to już talent osobisty autorki!
    Przepis wart polecenia:)
    Kasia – Pabianice

    Odpowiedz
  2. Witam
    wlasnie wyprobowalam przepis, zamienilam mleczko ryzowe na kokosowe (bo akurat mialam)i dodalam rodzynki – muffinki pyszne, do tej pory najlepsze jakie upieklam! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz