Gulasz wieprzowy z warzywami

Kategoria: mięsa i mięsiwa

Solidna i smakowita propozycja na obiad lub obiadokolację. 

Składniki na 6 porcji:
0,8 kilograma ładnej karkówki wieprzowej
1 szklanka wody
1 duża cebula
1 duża papryka czerwona
1 papryka zielona peperoni
3 łodygi selera naciowego
1 marchew starta na grubej tarce
4 ząbki czosnku
1 łyżka kurkumy
1 łyżka curry
2 listki laurowe
8 łyżek oleju
sól i grubo zmielony pieprz do smaku

Wykonanie:
Cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju i wrzucić do garnka o grubym dnie.

Mięso pokroić na plastry o grubości około 1,5 centymetra i dalej w równą kostkę. Rozgrzać olej na patelni, wrzucać partiami mięso (tylko tyle żeby na patelni leżała 1 warstwa) i smażyć przez około 4 minuty na dużym ogniu mieszając, aby mięso zrumieniło się ze wszystkich stron.

Zrumienione mięso przełożyć do garnka w którym znajduje się cebula, zalać wodą i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.

W połowie duszenia dodać przyprawy – kurkumę, curry, liść laurowy, sól i pieprz.

Po 30 minutach dodać do mięsa obrane i pokrojone w kostkę lub cienkie paski warzywa – paprykę słodką i ostrą, łodygi selera, startą marchew i przeciśnięty czosnek. Poddusić jeszcze 10-15 minut aż warzywa będą miękkie, ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku i gotowe.

Gulasz podawać z kaszą gryczaną, jęczmienną lub ziemniakami, udekorowany natką pietruszki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz