Muffiny zgodnie z zamówieniem, miały być słodkie i z naprawdę dużą ilością żurawiny – się robi 🙂
Składniki na 12 sztuk:
Składniki suche:
1 szklanka i 1 łyżka mąki (do 630)
1 szklanka i 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
Składniki mokre:
2 jajka
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka ryżowego
Dodatkowo:
1 szklanka suszonej żurawiny
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka cukru wanilinowego
Wykonanie:
Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach, wsypać mokre do suchych i pobieżnie zamieszać, dodać żurawinę i jeszcze raz niedokładnie zamieszać.
Ciasto wyłożyć do muffinkowych foremek do 2/3 wysokości, posypać cukrem i płatkami owsianymi.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na 5 minut w foremkach, następnie wyjąć na kratkę do przestygnięcia.
Smacznego 🙂
Witam,
Muffiny – przetestowane. Smakowo super (dodałam jeszcze ananasa), do wyglądu miałam trochę zastrzeżeń – ale to już talent osobisty autorki!
Przepis wart polecenia:)
Kasia – Pabianice
Kasia – na zdrowie 🙂
Pamiętaj że trening czyni mistrza! Na kolejne muffiny mam nadzieję zostać zaproszona 🙂
Witam
wlasnie wyprobowalam przepis, zamienilam mleczko ryzowe na kokosowe (bo akurat mialam)i dodalam rodzynki – muffinki pyszne, do tej pory najlepsze jakie upieklam! 🙂
Gonia – bardzo się cieszę i życzę samych udanych wypieków 🙂