Linzer cookies

Tylko Sprobuj

Tylko Sprobuj

W moim rodzinnym domu mówiło się, że w kuchni jest zawsze najlepiej. Tam dziadek piekł nam rydze w opalanym drewnem piecu, babcia rzucała na fajerki resztki ciasta makaronowego i robiła niby macę, zwaną po prostu rombami. Tata przynosił własnoręcznie złowione ryby, a mama pozwalała nam strzelać z pęcherzy. Tam zrobiłam pierwszą zupę z buraków i lizaki, paliłam garnki i rozpuszczałam plastikowe foremki.. W kuchni jest zawsze najlepiej, bo tam się wszystko zaczyna :)
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Przepis znalazłam na tej stronie i absolutnie polecam 🙂
Ciasteczka są bardzo ładne, smaczne i spokojnie można je robić z dziećmi.

Składniki na około 50 sztuk:
3 1/3 szklanki mielonych migdałów lub orzechów laskowych
3 1/3 szklanki mąki (do 630)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
250 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
1 łyżka cuktu wanilinowego

Dodatkowo:
ulubiony dżem (użyłam dżemu żurawionowego i wiśniowego swojej roboty)
cukier puder do posypania ciastek

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatałową.

W drugim, dużym naczyniu ubić margarynę, dodać cukier (puder i wanilinowy) i utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka i, cały czas ubijając, stopniowo dodawać mieszankę orzechów i mąki, aż do całkowitego połączenia składników. Jeśli nie mamy miksera o dużej mocy, po ubiciu masy z jajkiem sypkie składniki wgnieść ręcznie.

Ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Połowę ciasta wyjąć z lodówki, stolnicę posypać mąką i szybko rozwałkować ciasto na grubość około 3 milimetrów. Im ciasto jest zimniejsze tym łatwiej się je wycina i przenosi na blaszkę do pieczenia (nie klei się). Wycinać ciastka o dowolnych kształtach, ale podwójnie – jedno „pełne” (na spód) i jedno z wyciętym środkiem (na wierzch).

Resztki ciasta szybko zagnieść, ponownie rozwałkować i wycinać. Jeśli ciasto jest za ciepłe (klei się) należy je przez chwilę schłodzić w lodówce.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odległościach (ciastka nie rosną).

Piec przez około 10-12 minut lub do zrumienienia.

Po wyjęciu z piekarnika ciastka pozostawić na 1-2 minuty na blaszce, żeby lekko stwardniały, i przełożyć na kratkę (inną płaską powierzchnię wyłożoną ściereczką) do całkowitego ostygnięcia.

Po ostudzeniu ciastka z wyciętym środkiem posypać cukrem pudrem. Ciastka „pełne” posmarować dżemem (około 1 łyżeczka na ciastko) i od razu przykrywać ciastkiem z wyciętym środkiem o takim samym kształcie. Delikatnie przycisnąć ciastka, żeby się ładnie skleiły.

Smacznego 🙂

PODOBNE POSTY

piwne faworki

Faworki na piwie

Kruche i chrupkie faworki, zwane też chrustem lub chruścikiem.

3 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.